ידועים בציבור בדיני הירושה


האם ידועים בציבור זכאים לרשת על פי דיני הירושה? 

סעיף 55 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן: "החוק") קובע: "איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על-פי דין אילו היו נשואים זה לזה, והוא כשאין הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה שהשאיר המוריש.". 

כלומר, סעיף 55 לחוק מכיר בידועים בציבור כיורשים ומפנה אותנו לירושה על פי דין, בהתאם לסעיף 11 לחוק. גם בפסיקה הכיר בית המשפט במעמד ידועים בציבור, ובע"א 1717/98 יוסף בלאו נ' אדית פוזש אף הושווה מעמדם של ידועים בציבור למעמד בני זוג נשואים. 

מניתוח סעיף 55 לחוק ניתן ללמוד את המרכיבים בהם בני הזו נדרשים לעמוד בכדי שיוכרו כידועים בציבור. סעיף 55 לחוק מתייחס למספר מרכיבים:  

1. איש ואישה (הסעיף אינו מתייחס לבני זוג חד מיניים); 

2. אשר חיים חיי משפחה; 

3. במשק בית משותף; 

4. אינם נשואים זה לזו; 

5. בשעת מותו של אחד מהם אף אחד מבני הזוג לא היה נשוי לאדם אחר. 

כלומר, בעיקרון, בכדי שבני זוג יוכרו כ"ידועים בציבור" ויהיו זכאים לרשת אחד את השני, בני הזוג נדרשים לעמוד בכל חמשת המרכיבים. עם זאת, בפסיקה הוקלה במקצת הדרישה של חיי משפחה במשק בית משותף. במקרים מסוימים הכיר בית המשפט בירושה של בני זוג אשר חיו בדירות נפרדות, כאשר הוכח כי בני הזוג חיו חיי משפחה. בנוסף, חלק מפסיקות בית המשפט הכירו בזכותם של בני זוג חד מיניים לרשת את בן/בת זוגם ונקבע כי יש לפרש את הוראות סעיף 55 בצורה מרחיבה ותכליתית.